Spring naar content

“Paardrijden geeft rust in lijf en hoofd”

Nancy Pouwels

Goed voor lichaam en geest

Paard(rijden) is voor mij leven, inmiddels ruim 40 jaar. In 2013 brak ik mijn rug na een val van mijn huidige paard. Het was totaal mijn eigen schuld het ging niet hard, maar ik kwam ongelukkig terecht. Door de pijn in mijn rug ben ik compleet anders gaan zitten. Om mijn rug te ontzien zat ik voorover in een verlichte zit. Maar ondanks dat ik met mijn lichaam zei, gaan met die banaan, mocht ze dat niet. Mijn paard paste zich helemaal aan. Na een lange tijd ging ze ook weer helemaal mee in het “normale” rijden. Als ik nu nog last heb van mijn rug, ga ik lekker met haar het bos in stappen. Door de beweging schommelt mijn onderrug weer los.

Paarden hebben meerdere ‘functies’

Al op zeer jonge leeftijd heb ik dingen meegemaakt, wat ervoor zorgde dat ik het niet makkelijk heb gehad. Ik ben dan ook vanaf kinds af aan aan het overleven. Op mijn 43ste ging dat niet meer en werd ik opgenomen in een kliniek. In de weekenden was ik op stal te vinden. Daar zei iemand tegen mij dat ik wel 5 paarden had. Ik heb toch echt maar 1 paard. Wat zij bedoelde was dat mijn paard Bennie, zich steeds aan mijn gemoedstoestand aanpaste. En dat klopt, dat doet ze nog steeds. Als ik veel in mijn hoofd bezig ben, zijn er erg veel kaboutertjes. Of ze springt over een plas water ipv erdoorheen te lopen. Zo haalt ze mij weer terug in het hier en nu. Als ik erg gehaast of druk ben, mag ik haar niet opzadelen. Ze duwt me dan weg. Totdat ik weer rustiger ben, dan mag ik weer verder gaan.

Bij de paarden kan en mag ik mezelf zijn. Al met al houdt mijn paard Bennie mijn hoofd en lijf op orde.

Waarom beginnen met paardrijden?

  • Goed voor lichaam en geest
  • Paarden zijn de beste therapeut
  • Paarden passen zich aan
  • Samen genieten van de natuur

Meer ervaringsverhalen

Het verhaal van Rianne Mennink

Wanneer je paardrijdt of met paarden bezig bent, kun je gewoon nergens anders meer aan denken. Daarbij hebben ze een grote bijdrage gehad in mijn ontwikkeling. Het is echt onderdeel geworden van wie ik ben.

Het verhaal van Dinja van Liere

Als topamazone in de Nederlandse Dressuursport was Dinja van Liere er al vroeg van overtuigd dat zij van haar passie haar werk wilde maken. Haar hele leven staat in het teken van paarden.

Het verhaal van Gioia Parijs

Soms kan het best lastig zijn om mijn werk als actrice en zangeres met school te combineren. Ik heb het vaak erg druk maar gelukkig kan ik mijn hoofd leegmaken bij de paarden.