Spring naar content

“De trots voor mijn paarden is onbeschrijfelijk”

Dinja van Liere

Wij passen ons aan op de paarden

Als topamazone in de Nederlandse Dressuursport was Dinja van Liere er al vroeg van overtuigd dat zij van haar passie haar werk wilde maken. Haar hele leven staat in het teken van paarden. “Toen ik als klein meisje voor het eerst een paard zag wist ik gelijk dat dat het was. Dat wilde ik ook. Nu heb ik uiteindelijk van de paarden mijn beroep kunnen maken en mag ik elke dag met de paarden bezig zijn, dat is het mooiste wat er is”. 

Bij Dinja op stal staan zeventien paarden waar zij samen met haar team elke dag voor zorgt en mee aan het werk is. Alle paarden zijn uniek en hebben een eigen karakter. “Het ene paard vindt het super leuk om op buitenrit te gaan, het ander wil veel liever op de wei en de volgende vindt de paddock weer heerlijk”. Dinja merkt aan de topsportpaarden die zij rijdt dat zij het erg leuk vinden om te focussen, te concerteren en zo nieuwe dingen te leren. “Elk paard is anders en daar passen wij ons als ruiters en verzorgers zo goed mogelijk op aan. Zo blijft het leuk voor paard en ruiter”. 

Dinja vertelt dat paarden onwijs van aandacht houden, maar natuurlijk zijn ook daarin alle paarden uniek. “Je kan het vergelijken met honden. Je hebt bijvoorbeeld Border Collies en Buldoggen. Border Collies vinden het leuk om opdrachten te krijgen, trucjes te leren en bezig te zijn met hun baasjes. Buldoggen daarentegen doen liever iets voor zichzelf. Hier op stal hebben we echt Border Collies staan, die het heel erg leuk vinden om nieuwe dingen te leren. En als ze het snappen kan je een soort trots bij ze herkennen en gaan ze steeds beter hun best doen”. 

Verschillende momenten met de paarden kunnen bij Dinja een glimlach op haar gezicht toveren. “Dat begint al als ik ’s ochtends de stal opendoe en alle paarden beginnen met hinniken. Daarnaast heb ik samen met de paarden ontzettend veel plezier in het rijden. Samen zijn we bezig om een band op te bouwen en je merkt dat kwartjes vallen. Daar krijg ik een lach van op mijn gezicht. Het paard vindt het leuk om te doen, hij snapt het en doet daarom steeds meer zijn best”. Een ander mooi moment vindt Dinja wanneer zij afgroet na een proef en mensen gaan applaudisseren. “Dan voel ik die onbeschrijfelijke trots voor mijn paarden”.  

Dinja van Liere – Hermes World Equestrian Festival CHIO Aachen 2021 © DigiShots

Waarom beginnen met paardrijden?

  • Mooiste sport die er is
  • Samenwerken met een dier
  • Samen een band opbouwen
  • Genieten van jullie prestaties

Meer ervaringsverhalen

Het verhaal van Dinja van Liere

Als topamazone in de Nederlandse Dressuursport was Dinja van Liere er al vroeg van overtuigd dat zij van haar passie haar werk wilde maken. Haar hele leven staat in het teken van paarden.

Het verhaal van Gioia Parijs

Soms kan het best lastig zijn om mijn werk als actrice en zangeres met school te combineren. Ik heb het vaak erg druk maar gelukkig kan ik mijn hoofd leegmaken bij de paarden.

Het verhaal van Britt Dekker

Ik zou mijn werk zonder de paarden niet kunnen doen. De paarden maken elke dag mijn hoofd weer helemaal leeg.