Spring naar content

Veelgestelde vragen

Bij een FNRS-ruitersportcentrum leer je paardrijden op ervaren manegepaarden en -pony’s. De instructeurs zijn altijd gediplomeerd en worden periodiek bijgeschoold. Bij FNRS-ruitersportcentra kun je er van op aan dat de paarden goed worden verzorgd en dat hun welzijn voorop staat. Je herkent ze aan het gevelbord. Vind een FNRS-ruitersportcentrum bij jou in de buurt

Heb je een eigen paard of pony? Word dan lid van een KNHS-vereniging en neem daar les. De goed opgeleide instructeurs helpen jou om beter te leren paardrijden. Wil je lid worden van een vereniging en ben jij benieuwd welke activiteiten georganiseerd worden? Neem dan contact op met een vereniging bij jou in de buurt. Maak een afspraak om een keer te kijken en vraag wanneer de lessen zijn, wie de instructeur is en welke activiteiten er worden georganiseerd.

Zoek een KNHS-vereniging bij jou in de buurt (opent in apart venster)

Naast het rijden zelf kun je natuurlijk ook gaan mennen of voltigeren. Ook dat kan bij een ruitersportcentrum of rijvereniging.

Bij een ruitersportcentrum is de hoofdactiviteit paardrijden, maar ook naast het paard kan je een hoop leren en bezig zijn. Paarden doen iets met je. En dat geldt niet alleen als je erop zit. Ook het aan de hand bezig zijn met een paard kan leerzaam en leuk zijn voor kinderen en volwassenen.  Informeer bij een ruitersportcentrum of ze activiteiten naast het paard hebben.

Paardrijden is een prachtige sport, een sportieve hobby om volop van te genieten. Maar of je nu wedstrijden rijdt of recreatief actief bent, soms gaat het ook weleens mis. Heel veel maneges en verenigingen doen er alles aan om de veiligheid te garanderen. Honderd procent garantie om een ongeval te voorkomen kan niemand geven, maar met extra aandacht voor veiligheid kunnen de risico’s wel sterk worden verkleind.

Alle FNRS-ruitersportcentra en KNHS verenigingen met een binnenaccommodatie hebben een veiligheidscertificaat. Wil je meer weten over het certificaat, neem dan eens een kijkje op de website van Stichting Veilige Paardensport.

Bij ruitersportcentra en verenigingen met een veiligheidscertificaat staat de veiligheid van klanten en leden voorop. Afgifte van het veiligheidscertificaat staat onder toezicht van de Stichting Veilige Paardensport en komt tot stand na een deskundige en grondige keuring. 

  • Bij georganiseerde activiteiten is een bedrijfshulpverlener aanwezig.
  • Er geldt een maximaal aantal ruiters per les.
  • De hoofdstellen en zadels worden periodiek gecontroleerd.
  • Er wordt lesgegeven door een gediplomeerde instructeur.

Er is geen standaard leeftijd waarop je mag beginnen met paardrijden. Per ruitersportcentrum kan het verschillen wat de beginleeftijd is. Meestal begint dit bij 5, 6 of 7 jaar. Informeer bij het ruitersportcentrum welke leeftijd zij aanhouden.

Ook volwassenen kunnen leren paardrijden en een ruiteropleiding volgen. Of je nou je eerste paardrijles nog moet krijgen of als je jaren geleden al gereden hebt. Voor iedereen is het mogelijk om te leren paardrijden.

1) Paardrijbroek en bovenkleding

Draag kleding die lekker zit en goed past. Het liefst een echte paardrijbroek of een strakke (elastische) broek zonder naden, zodat het niet gaat schuren aan de binnenkant van je benen. Te wijde truien zijn onpraktisch, omdat de instructeur dan niet kan controleren of je in de juiste houding zit. Lange sieraden of sjaals zijn gevaarlijk, omdat je daarmee kunt blijven haken. Rijd ook nooit rond met je jas of vest open. Een paard zou kunnen schrikken van het geflapper. Trek een trui of T-shirt aan waar je je lekker in kunt bewegen, met een bodywarmer of korte jas voor als het kouder isZorg ervoor dat je netjes voor de dag komt: naveltruitjes of blote schouders horen niet in een rijbaan thuis.

2) De veiligheidscap

Zet altijd een veiligheidscap op! Bij sommige verenigingen of ruitersportcentra kun je een cap lenen, vraag dit vooraf na. Belangrijk is dat je cap precies past (ook bij de vorm van je hoofd). Een goede cap heeft een kinband met veiligheidssluiting. Een veiligheidscap is een persoonlijk beschermingsmiddel. Deze producten mogen alleen op de markt gebracht worden met een CE markering. Dit geeft overeenstemming met de wetgeving aan. Caps die voor 21 april 2019 op de markt zijn gebracht moeten voldoen aan de Richtlijn 89/686/EEG. Caps die vanaf 21 april 2019 op de markt worden gebracht moeten voldoen aan de Verordening 2016/425. Producten die al voor 21 april 2019 op de markt gebracht zijn op basis van de Richtlijn mogen nog wel verkocht worden. Caps zijn er in allerlei kleuren en modellen te koop, dus zoek maar een leuke uit!

3) Schoenen, rijlaarzen of jodhpurs

Voor de eerste les zijn stevige, hoge schoenen met een sterke, doorlopende zool en een kleine hak voldoende. De zool mag niet te veel profiel hebben, anders blijf je misschien in de beugels hangen. Stap nooit met sportschoenen of gympen op een paard. Als je verder gaat met paardrijden, dan kun je rijlaarzen of rijschoenen (jodhpurs) kopen. Jodhpurs zijn een soort enkellaarsjes die je tijdens het rijden draagt in combinatie met chaps. Het fijne daarvan is dat je de chaps na het rijden makkelijk kunt afdoen en je niet in je lange, warme laarzen hoeft te lopen. Paardrijlaarzen geven je wat meer steun en bescherming en helpen je met een goede beenligging. 

Elk bedrijf bepaalt zijn eigen prijzen voor de lessen van een paardrijles. Kijk daarom altijd goed op de website of vraag bij het bedrijf zelf informatie over prijzen en lessen. De meeste bedrijven werken met abonnementen, losse lessen, kwartaalkaarten of 10-rittenkaarten. Een losse les betekent dat je voor de prijs 1 les krijgt. Dit ligt meestal tussen de 15 en 25 euro per groepsles, afhankelijk van leeftijd en duur van de les. Je kan ook privéles boeken, de prijs hiervan ligt vaak wat hoger.

Voor bijvoorbeeld een kwartaalkaart of 10-rittenkaart (aantallen verschillen) krijg je een kwartaal of 10 groepslessen. Deze prijzen variëren van circa 100 tot 300 euro, afhankelijk van de leeftijd van de ruiter, de discipline en het type les (groep of privé). Sommige maneges maken onderscheid in pony’s en paarden. Aan de leskaarten hangen altijd bepaalde voorwaarden aan zoals hoeveel lessen je krijgt, hoeveel lessen ingehaald mogen worden, opzegtermijn en meer. Lees de voorwaarden altijd goed door. Deze verschillen per bedrijf.

Na aanmelding bij een FNRS-ruitersportcentrum ontvang je een Ruiterpaspoort van de KNHS. Deze kost jaarlijks € 25,75.

Een manegepaard is een paard wat in eigendom is van de manege. Op deze paarden kan iedereen leren paardrijden die bij de manege komt rijden. Voor elk niveau zijn er paarden aanwezig die je helpen in jouw ruiteropleiding. Een aantal maneges hebben ook paarden om te verleasen. Dit houdt in dat je altijd op hetzelfde paard mag rijden. Zo kun je makkelijker verder trainen met een paard. Informeer bij het bedrijf over de mogelijkheden.

De KNHS en FNRS hebben een ruiteropleiding ontwikkelt die iedere paardensporter op een FNRS-ruitersportcentrum op zijn eigen niveau doorloopt. De opleiding bestaat uit 3 fases: brons, zilver en goud. Je wordt opgeleid vanaf je eerste paardrijles tot en met het hoogst haalbare niveau. Alle disciplines zijn vertegenwoordigd in deze opleiding en kunnen stap voor stap worden doorlopen. Heb je een onderdeel van de ruiteropleiding afgerond? Houd dit dan bij in je Ruiterpaspoort, dat je krijgt bij aanmelding bij een FNRS-ruitersportcentrum. Als je lid wordt bij een KNHS-vereniging kun je ook een Ruiterpaspoort aanvragen.

Het KNHS Ruiterpaspoort is een officieel, persoonsgebonden en landelijk erkend document voor ruiters. In het Ruiterpaspoort staat op welk niveau van de opleiding je bent, welke diploma’s je hebt behaald, aan welke wedstrijden je hebt meegedaan en welke buitenritten je hebt gereden. Zo heb je jouw ruitercarrière altijd duidelijk in beeld. Via het Ruiterpaspoort ben je lid van de KNHS en heb je toegang tot alle opleidingen die op FNRS-ruitersportcentra gegeven worden. Daarnaast ben je door het KNHS-lidmaatschap ook uitgebreid verzekerd.

  • Het KNHS Ruiterpaspoort is voor ruiters die rijden op een FNRS-ruitersportcentrum of bij een KNHS-vereniging. Ruitersportcentra die zijn aangesloten bij de FNRS en KNHS voldoen aan de meest actuele eisen op het gebied veiligheid, instructie, dierenwelzijn en verzekeringen.
  • Met het Ruiterpaspoort ben je automatisch lid van de KNHS en profiteer je van alle voordelen van het lidmaatschap. Zo ben je uitgebreid aanvullend verzekerd en ontvang je 2x per jaar het mooiste paardenmagazine van Nederland: Paard&Sport. Kinderen tot en met 12 jaar krijgen een eigen uitgave voor de zomervakantie en voor de kerstvakantie genaamd Bixie&Friends.
  • Het Ruiterpaspoort geeft exclusief toegang tot alle officiële opleidingen van de KNHS die gegeven worden op FNRS-ruitersportcentra en KNHS-verenigingen.
  • Met je Ruiterpaspoort kun je meedoen aan de populaire proevendagen.
  • Exclusief voor jou heeft de KNHS allerlei leuke voordelen en kortingen op bijvoorbeeld evenementen en paardensport producten zoals kleding en harnachement.

Ja, er zijn verschillende soorten wedstrijden in de paardensport. Dit kan een dressuur- of springwedstrijd zijn, voltige, western, of vaardigheid. Voor iedereen is er een wedstrijd te bedenken. Als je op een FNRS-ruitersportcentrum rijdt, organiseren zij vaak ook wedstrijden waaraan je kunt deelnemen met een manegepaard.

De Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra, FNRS, is de brancheorganisatie voor professionele paardenhouders. De FNRS vertegenwoordigt de hippische sector richting de maatschappij en politiek. Zij werken met drie pijlers: kwaliteit, veiligheid en welzijn. Een bedrijf dat lid is bij de FNRS heeft deze drie pijlers hoog in het vaandel staan voor paard en ruiter

De Koninklijke Nederlandse Hippische Sportbond, KNHS, is de sportbond van Nederland die paardrijden voor iedereen toegankelijk wil maken. De paardensporter staat centraal en de KNHS doet er alles aan om de leden en de paarden een mooie sport te bezorgen. Daarbij zijn paardenwelzijn, veiligheid en fairplay de belangrijkste uitgangspunten.