Spring naar content

“Paardrijden maakt mij compleet”

Miranda van Dongen

Paarden oordelen nooit

Paardrijden maakt mij compleet heb ik als quote gebruikt en zo voelt dat ook.
Dat gevoel van onbezorgd vrij zijn ervaar ik alleen op de rug van een paard. Even niets moeten, maar in het hier en nu genieten van je paard, diegene die nooit over jou zal oordelen.

Paarden zijn al vanaf mijn 6e levensjaar in mijn leven verweven. Eerst de lessen op de manege, verzorgpaarden en toen een eigen paard. Van mijn paard, mijn leermeester heb ik zoveel mogen leren, die kennis wilde ik delen. Dus ben ik instructeur en jurylid geworden. En een leven lang paarden is voor iedereen een leven lang leren, dus om mijn kennis verder uit te breiden heb ik ontzettend veel mooie opleidingen mogen volgen. Sinds 2017 schrijf ik ook over paarden in blogs voor de pagina ehorses.nl. Zoals bij vele paardenliefhebbers het geval is, draait ook mijn hele leven om paarden.

Paard als leermeester

Ik heb de sport mogen beoefenen en haal nu heel veel plezier uit het samenzijn met mijn 30 jarige paard. Nog elke dag begroet hij met een blije hinnik en ik weet niet waar ik dat aan te danken heb. Daarnaast ben ik me gaan verdiepen en inzetten voor paardrijden met gehandicapten wat me zoveel voldoening geeft. Het lichamelijk effect dat de ruiter mag ervaren op de rug van een paar is prachtig om te mogen aanschouwen.

Eerder zei ik al dat mijn paard mijn grootste leermeester is, maar hij is meer. Paarden zijn voor mij ook mijn therapeut. Want hoe erg je dag ook is, als dat warme vochtige paardensnuitje zich tegen je aandrukt is je dag toch meteen weer goed. En wat hebben we een geluk gehad dat we dit elke dag mochten blijven ervaren tijdens de lockdown. Want voor mij is echt van toepassing, een dag geen paard is een dag niet geleefd.

Waarom beginnen met paardrijden?

  • Genieten van elkaars aanwezigheid
  • Paarden oordelen niet
  • Samen genieten

Meer ervaringsverhalen

Het verhaal van Job Hoogland

Paardrijden. De mooiste sport die er is. Maar voor mij is het veel meer dan dat. Als ik paardrij kom ik tot rust, voel ik me vrij, vergeet ik alles om me heen, mijn zorgen, laad ik me zelf weer op.

Het verhaal van Anouk van Wijk

Anouk: “Paardrijden geeft me zowel rust als nieuwe energie”, vertelt ze. “Het is heerlijk om met mijn paard over het strand te galopperen met de wind in ons gezicht.”

Het verhaal van Marieke Jongmans

“Be proud!” Marieke JongmansHilversum Moeilijkheden getrotseerd Mijn naam is Marieke, heel wat jaren geleden ben ik gestart met paardrijden op…