Spring naar content

“Paardrijden maakt mij compleet”

Miranda van Dongen

Paarden oordelen nooit

Paardrijden maakt mij compleet heb ik als quote gebruikt en zo voelt dat ook.
Dat gevoel van onbezorgd vrij zijn ervaar ik alleen op de rug van een paard. Even niets moeten, maar in het hier en nu genieten van je paard, diegene die nooit over jou zal oordelen.

Paarden zijn al vanaf mijn 6e levensjaar in mijn leven verweven. Eerst de lessen op de manege, verzorgpaarden en toen een eigen paard. Van mijn paard, mijn leermeester heb ik zoveel mogen leren, die kennis wilde ik delen. Dus ben ik instructeur en jurylid geworden. En een leven lang paarden is voor iedereen een leven lang leren, dus om mijn kennis verder uit te breiden heb ik ontzettend veel mooie opleidingen mogen volgen. Sinds 2017 schrijf ik ook over paarden in blogs voor de pagina ehorses.nl. Zoals bij vele paardenliefhebbers het geval is, draait ook mijn hele leven om paarden.

Paard als leermeester

Ik heb de sport mogen beoefenen en haal nu heel veel plezier uit het samenzijn met mijn 30 jarige paard. Nog elke dag begroet hij met een blije hinnik en ik weet niet waar ik dat aan te danken heb. Daarnaast ben ik me gaan verdiepen en inzetten voor paardrijden met gehandicapten wat me zoveel voldoening geeft. Het lichamelijk effect dat de ruiter mag ervaren op de rug van een paar is prachtig om te mogen aanschouwen.

Eerder zei ik al dat mijn paard mijn grootste leermeester is, maar hij is meer. Paarden zijn voor mij ook mijn therapeut. Want hoe erg je dag ook is, als dat warme vochtige paardensnuitje zich tegen je aandrukt is je dag toch meteen weer goed. En wat hebben we een geluk gehad dat we dit elke dag mochten blijven ervaren tijdens de lockdown. Want voor mij is echt van toepassing, een dag geen paard is een dag niet geleefd.

Waarom beginnen met paardrijden?

  • Genieten van elkaars aanwezigheid
  • Paarden oordelen niet
  • Samen genieten

Meer ervaringsverhalen

Het verhaal van Dinja van Liere

Als topamazone in de Nederlandse Dressuursport was Dinja van Liere er al vroeg van overtuigd dat zij van haar passie haar werk wilde maken. Haar hele leven staat in het teken van paarden.

Het verhaal van Gioia Parijs

Soms kan het best lastig zijn om mijn werk als actrice en zangeres met school te combineren. Ik heb het vaak erg druk maar gelukkig kan ik mijn hoofd leegmaken bij de paarden.

Het verhaal van Britt Dekker

Ik zou mijn werk zonder de paarden niet kunnen doen. De paarden maken elke dag mijn hoofd weer helemaal leeg.