Spring naar content

“Het ultieme ontspannen”

Michel Loof
Zuid-Holland

Het is uitdagend

Voor mij is paardrijden het ultieme ontspannen, ook al is een uur paardrijden echt inspannend. Als je met dressuur of springen bezig bent is er geen ruimte om aan andere dingen te denken en piekeren lukt zeker niet. Ik ben lid van de Militaire RuitersportVereniging (MRV) en als militair ruiters doen we soms bijzondere dingen zoals het schieten vanaf een paard (met een laserpistool), het rijden met een lans, het rijden en springen met een getrokken sabel (en dus met maar een hand aan de teugels). We rijden dan ook met een stang-en-trens hoofdstel en dubbele teugels. Voor militaire ruiters is een bijzonder ruiterbewijs ingesteld waarvoor je een theorietest en een proef moet afleggen. Die proef is best pittig en vraagt dus flink wat training. Naast de controle over het paard en de beheersing van de verschillende gangen, wordt gelet op uitstraling, de uitvoering van de sabel-exercitie en de verzorging van paard, harnachement en tenue. Deze militaire “bijzonderheden” maken het paardrijden bij de MRV extra bijzonder. Maar we vinden het ook fijn om gewoon een ontspannen buitenrit te maken of te oefenen voor een carrousel.

Samenwerken is het belangrijkste

Ik rijd ook motor en het verschil met motorrijden is dat een motorfiets altijd doet wat je wil (harder, zachter, bocht om) en bij een paard is dat nog wel een anders! Daarvoor is samenwerking met je paard nodig en dat begint al in de box bij het poetsen. Mijn tip voor een goede samenwerking met je paard, is een flinke zak winterpeen!

Waarom beginnen met paardrijden?

  • Het is zowel ontspannen als inspannend
  • Veel diversiteit
  • Unieke manier van samenwerken

Meer ervaringsverhalen

Het verhaal van Dinja van Liere

Als topamazone in de Nederlandse Dressuursport was Dinja van Liere er al vroeg van overtuigd dat zij van haar passie haar werk wilde maken. Haar hele leven staat in het teken van paarden.

Het verhaal van Gioia Parijs

Soms kan het best lastig zijn om mijn werk als actrice en zangeres met school te combineren. Ik heb het vaak erg druk maar gelukkig kan ik mijn hoofd leegmaken bij de paarden.

Het verhaal van Britt Dekker

Ik zou mijn werk zonder de paarden niet kunnen doen. De paarden maken elke dag mijn hoofd weer helemaal leeg.