Spring naar content

“Het ultieme ontspannen”

Michel Loof
Zuid-Holland

Het is uitdagend

Voor mij is paardrijden het ultieme ontspannen, ook al is een uur paardrijden echt inspannend. Als je met dressuur of springen bezig bent is er geen ruimte om aan andere dingen te denken en piekeren lukt zeker niet. Ik ben lid van de Militaire RuitersportVereniging (MRV) en als militair ruiters doen we soms bijzondere dingen zoals het schieten vanaf een paard (met een laserpistool), het rijden met een lans, het rijden en springen met een getrokken sabel (en dus met maar een hand aan de teugels). We rijden dan ook met een stang-en-trens hoofdstel en dubbele teugels. Voor militaire ruiters is een bijzonder ruiterbewijs ingesteld waarvoor je een theorietest en een proef moet afleggen. Die proef is best pittig en vraagt dus flink wat training. Naast de controle over het paard en de beheersing van de verschillende gangen, wordt gelet op uitstraling, de uitvoering van de sabel-exercitie en de verzorging van paard, harnachement en tenue. Deze militaire “bijzonderheden” maken het paardrijden bij de MRV extra bijzonder. Maar we vinden het ook fijn om gewoon een ontspannen buitenrit te maken of te oefenen voor een carrousel.

Samenwerken is het belangrijkste

Ik rijd ook motor en het verschil met motorrijden is dat een motorfiets altijd doet wat je wil (harder, zachter, bocht om) en bij een paard is dat nog wel een anders! Daarvoor is samenwerking met je paard nodig en dat begint al in de box bij het poetsen. Mijn tip voor een goede samenwerking met je paard, is een flinke zak winterpeen!

Waarom beginnen met paardrijden?

  • Het is zowel ontspannen als inspannend
  • Veel diversiteit
  • Unieke manier van samenwerken

Meer ervaringsverhalen

Het verhaal van Job Hoogland

Paardrijden. De mooiste sport die er is. Maar voor mij is het veel meer dan dat. Als ik paardrij kom ik tot rust, voel ik me vrij, vergeet ik alles om me heen, mijn zorgen, laad ik me zelf weer op.

Het verhaal van Anouk van Wijk

Anouk: “Paardrijden geeft me zowel rust als nieuwe energie”, vertelt ze. “Het is heerlijk om met mijn paard over het strand te galopperen met de wind in ons gezicht.”

Het verhaal van Marieke Jongmans

“Be proud!” Marieke JongmansHilversum Moeilijkheden getrotseerd Mijn naam is Marieke, heel wat jaren geleden ben ik gestart met paardrijden op…