Spring naar content

“Mijn oplaadpunt van de week”

Job Hoogland
Zuid-Holland

De mooiste sport die er is!

Paardrijden. De mooiste sport die er is. Maar voor mij is het veel meer dan dat. Als ik paardrij kom ik tot rust, voel ik me vrij, vergeet ik alles om me heen, mijn zorgen, laad ik me zelf weer op. Een dag bij paarden is eigenlijk als een hele dag chillen met vrienden die je nooit kwetsen, roddelen, ruzie maken, maar naar je luisteren, je kalmeren en je fijn laten voelen. Als ik rijd ben ik bezig met de sport, het beste en fijnste resultaat krijgen met de combinatie van het paard en mij. Maar ook bezig met het genieten van het samenspel, je even in je eigen wereld voelen met jou en je paard, samen werken aan een doel, de blijdschap om een team te vormen met een dier van 700 kg, de schoonheid van een paard en met mijn vrienden die precies hetzelfde denken op hun paard. Maar paardrijden is naast de sport van het rijden ook misschien wel meer hetgene wat erom heen gebeurt. De affiniteit die je voelt met al je mede ruiters, het verzorgen van het paard, waarbij hij geniet van je kriebels en jij van zijn geluk, waarbij je een band opbouwt die niet zo maar weggaat, waarbij je je verhalen vertelt. Van roddels tot diepe verhalen over jezelf waardoor een psycholoog bijna overbodig wordt. En daarna fiets ik niet huis, wetende dat ik heb gesport, het gezellig heb gehad, heb genoten van het rijden en dat op stal mijn beste vriend staat die niks zou doorvertellen.

Waarom beginnen met paardrijden?

  • Tot rust komen
  • Weer kunnen opladen
  • Een team vormen met je paard

Meer ervaringsverhalen

Het verhaal van Rianne Mennink

Wanneer je paardrijdt of met paarden bezig bent, kun je gewoon nergens anders meer aan denken. Daarbij hebben ze een grote bijdrage gehad in mijn ontwikkeling. Het is echt onderdeel geworden van wie ik ben.

Het verhaal van Dinja van Liere

Als topamazone in de Nederlandse Dressuursport was Dinja van Liere er al vroeg van overtuigd dat zij van haar passie haar werk wilde maken. Haar hele leven staat in het teken van paarden.

Het verhaal van Gioia Parijs

Soms kan het best lastig zijn om mijn werk als actrice en zangeres met school te combineren. Ik heb het vaak erg druk maar gelukkig kan ik mijn hoofd leegmaken bij de paarden.