Spring naar content

“Samenwerken en plezier centraal”

Chellie Cohen

Ontspannen ervaring als je merkt dat je een team bent

Trainen is leuk als je een doel hebt, een stip op de horizon. Dat doel, dat heeft voor mij en mijn schimmel merrie Gaia in principe geen deadline. Samen trainen we op ons eigen tempo. Beetje bij beetje worden we samen steeds een stukje beter.

Naast het trainen voor wedstrijden gaan we graag op buitenrit waarbij we vaak opzoek gaan naar water om pootje te baden. Ook doen we af en toe mee aan een springlesje of een springconcours. Wat ik inmiddels wel ontdekt heb is dat er nog ontzettend veel andere leuke hobby’s zijn die je samen met je paard kunt hebben. Zo hebben wij laatst een Working Equitation les gevolgd waarbij samenwerking centraal staan, daarnaast was het duidelijk merkbaar dat je paard er ook nog eens heel soepel van wordt. Een heerlijk ontspannen ervaring waarbij je echt merkt dat je een team bent. Hoe gaaf is het als je paard eerst wat vreemd opkijkt naar die brug die midden in de bak staat, maar er uiteindelijk met vol vertrouwen overheen gaat omdat jij als ruiter zegt dat ze het kan!

Onze grootste hobby is het rijden van een oefencross. Tijdens zo’n oefencross kun je lekker op je eigen tempo rijden, naar wat op dat moment goed voelt. Gaan we lekker dan springen we die enge hindernis, ben ik, of mijn paard, onzeker dan slaan we de sprong gewoon over. Zolang we er samen maar plezier en vertrouwen in hebben. Na elke oefencross voel ik me dagenlang trots en bekijk ik het GoPro filmpje geregeld terug, wat een uitvinding zo’n ding!

Van het winter willen we M2 starten en de Z dressuur is mijn stip op de horizon. Maar voordat we weer de dressuurring in gaan zullen we eerst nog wat crossen, gaan we samen nog genieten van het strand en zullen we kennis gaan maken met het drijven van koeien.

Trots op de dingen die we samen doen

Paardrijden is voor mij echt een fantastisch hobby/sport waarbij je veel nuttige competenties ontwikkeld; teamwork, geduld, communicatie, zelfreflectie, je leert je lichaam beter kennen, ontwikkeld balans, leert grenzen te verleggen.

Naast dat je jezelf beter leert kennen geeft het mij ook de nodige voldoening. Zo krijg ik mijn portie lichaamsbeweging, behalen we geregeld kleine doelen en soms grote, levert het af en toe een flinke dosis adrenaline op, ben ik vaak in de buitenlucht en het is ook nog een soort sociaal contact, welke zeker tijdens deze coronacrisis extra gewaardeerd wordt. In het volwassen leven is het soms best wel moeilijk om trots te zijn, je zult niet heel vaak een compliment krijgen. Met paardrijden merk ik dat ik vaak trots ben op de dingen die ik samen met mijn paard doe en daarvan kan ik ontzettend genieten.

Wat ik het aller leukste vind is dat Gaia overal voor in is. Zij vind echt werkelijk alles leuk en is ontzettend nieuwsgierig. Misschien lijken we ook wel een beetje op elkaar?!

Waarom beginnen met paardrijden?

  • Samenwerken en plezier
  • Doelen stellen en samen halen
  • Ontwikkeling nuttige competenties
  • Samen trots kunnen zijn
  • Jezelf (leren) kennen

Meer ervaringsverhalen

Het verhaal van Dinja van Liere

Als topamazone in de Nederlandse Dressuursport was Dinja van Liere er al vroeg van overtuigd dat zij van haar passie haar werk wilde maken. Haar hele leven staat in het teken van paarden.

Het verhaal van Gioia Parijs

Soms kan het best lastig zijn om mijn werk als actrice en zangeres met school te combineren. Ik heb het vaak erg druk maar gelukkig kan ik mijn hoofd leegmaken bij de paarden.

Het verhaal van Britt Dekker

Ik zou mijn werk zonder de paarden niet kunnen doen. De paarden maken elke dag mijn hoofd weer helemaal leeg.