Spring naar content

“Paardrijden geeft mij vrijheid”

Yuna Witter

Samen genieten

Vanaf mijn tiende rij ik paard, inmiddels ben ik zestien. Ik ben begonnen op manege Balans in Dreischor, een manege speciaal voor mensen met een beperking. Door zuurstofgebrek bij mijn geboorte kan ik niet zelfstandig lopen. Wat een vrijheid geeft het me om op een paard te rijden! Eenmaal op de rug van een paard, voel ik me niet meer beperkt. Samen kunnen we overal heen en genieten.

Zoveel meer dan alleen paardrijden

Paardrijden is niet alleen ontspanning, het is voor mij ook therapie. Door de bewegingen van het paard word ik sterker en soepeler, mijn fysiotherapeut staat verstelt van de positieve uitwerking op mijn lichaam. Sinds een half jaar heb ik mijn eigen paard. Ik vind het geweldig om elkaar te leren kennen en samen te groeien. Paarden hebben een speciaal gevoel voor mensen met een beperking, ze zijn vrijwel altijd voorzichtig met me en doen extra hun best. Ik hoop met onze merrie Ikone wedstrijden te kunnen gaan rijden en mijn ambities in de paardensport waar te maken. Mijn grootste droom is om in de parasport mee te kunnen doen. Paardrijden is geen individualistische sport , je doet het echt samen! Ik heb al veel vriendinnen gemaakt, maar denk bijvoorbeeld ook aan mijn ouders en stalgenoten die me helpen en de instructrices en therapeuten die voor ons klaar staan. Ik kan me geen leven zonder paarden meer voorstellen.

Waarom beginnen met paardrijden?

  • Zorgt voor ontspanning
  • Draagt bij aan fysieke ontwikkeling
  • Niet individueel maar samen

Meer ervaringsverhalen

Het verhaal van Frits Mulder

Het hoogtepunt van de week! Dat is paardrijden voor Frits. Als hij alleen al denkt aan paardrijden is hij helemaal gelukkig. Al ruim voordat hij naar de manege mag staat hij al klaar. Frits heeft een verstandelijke beperking, maar…

Het verhaal van Dinja van Liere

Als topamazone in de Nederlandse Dressuursport was Dinja van Liere er al vroeg van overtuigd dat zij van haar passie haar werk wilde maken. Haar hele leven staat in het teken van paarden.

Het verhaal van Gioia Parijs

Soms kan het best lastig zijn om mijn werk als actrice en zangeres met school te combineren. Ik heb het vaak erg druk maar gelukkig kan ik mijn hoofd leegmaken bij de paarden.