Spring naar content

“Paardrijden geeft mij vrijheid”

Yuna Witter

Samen genieten

Vanaf mijn tiende rij ik paard, inmiddels ben ik zestien. Ik ben begonnen op manege Balans in Dreischor, een manege speciaal voor mensen met een beperking. Door zuurstofgebrek bij mijn geboorte kan ik niet zelfstandig lopen. Wat een vrijheid geeft het me om op een paard te rijden! Eenmaal op de rug van een paard, voel ik me niet meer beperkt. Samen kunnen we overal heen en genieten.

Zoveel meer dan alleen paardrijden

Paardrijden is niet alleen ontspanning, het is voor mij ook therapie. Door de bewegingen van het paard word ik sterker en soepeler, mijn fysiotherapeut staat verstelt van de positieve uitwerking op mijn lichaam. Sinds een half jaar heb ik mijn eigen paard. Ik vind het geweldig om elkaar te leren kennen en samen te groeien. Paarden hebben een speciaal gevoel voor mensen met een beperking, ze zijn vrijwel altijd voorzichtig met me en doen extra hun best. Ik hoop met onze merrie Ikone wedstrijden te kunnen gaan rijden en mijn ambities in de paardensport waar te maken. Mijn grootste droom is om in de parasport mee te kunnen doen. Paardrijden is geen individualistische sport , je doet het echt samen! Ik heb al veel vriendinnen gemaakt, maar denk bijvoorbeeld ook aan mijn ouders en stalgenoten die me helpen en de instructrices en therapeuten die voor ons klaar staan. Ik kan me geen leven zonder paarden meer voorstellen.

Waarom beginnen met paardrijden?

  • Zorgt voor ontspanning
  • Draagt bij aan fysieke ontwikkeling
  • Niet individueel maar samen

Meer ervaringsverhalen

Het verhaal van Frits Mulder

Het hoogtepunt van de week! Dat is paardrijden voor Frits. Als hij alleen al denkt aan paardrijden is hij helemaal gelukkig. Al ruim voordat hij naar de manege mag staat hij al klaar. Frits heeft een verstandelijke beperking, maar…

Het verhaal van Job Hoogland

Paardrijden. De mooiste sport die er is. Maar voor mij is het veel meer dan dat. Als ik paardrij kom ik tot rust, voel ik me vrij, vergeet ik alles om me heen, mijn zorgen, laad ik me zelf weer op.

Het verhaal van Anouk van Wijk

Anouk: “Paardrijden geeft me zowel rust als nieuwe energie”, vertelt ze. “Het is heerlijk om met mijn paard over het strand te galopperen met de wind in ons gezicht.”